Menu

Cetatea Neamt

Cetatea Neamt, cunoscuta impropriu sub titulatura Cetatea Neamtului, a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre Petru I (1374-1391) si este o creatie arhitectonica moldoveneasca. intemeierea statului Moldova in anul 1359 si dezvoltarea economica au necesitat construirea unor cetati, care sa asigure controlul drumurilor si sa constituie nuclee de aparare in razboaie. Prima mentiune documentara a fost facuta de domn, in omagiul adresat regelui Poloniei in anul 1387.

Materialele de constructie folosite au fost gresia, sisturile verzi, bolovani, pietris si nisip, resurse obtinute din imprejurimi. Mortarul facea priza perfecta si dupa 600 de ani, s-a dovedit a fi chiar mai rezistent decat piatra. Desi modul de preparare nu este cunoscut, s-a constatat ca printre componente se numara var, nisip, piatra sfaramata, caramida pisata si carbune de lemn.

Dupa ce in anul 1476, sub domnia lui Stefan cel Mare, a respins atacul lui Mahomed al II-lea cuceritorul Constantinopolului aflat in fruntea unei armate de 200.000 de oameni cetatea a continuat sa joace un rol important in apararea Moldovei si in timpul domnitorilor Bogdan al III-lea (1504-1517), Stefanita (1517-1527) si Petru Rares (1527-1538; 1541-1546).

In urma tradarii unei parti a boierimii, la finele primei domnii a lui Petru Rares (1538), tara a fost ocupata fara lupte de turci, iar rolul cetatii s-a diminuat. Pentru a infrange rezistenta tarii, turcii i-au cerut lui Alexandru Lapusneanul sa distruga cetatile.

Ieremia Movila a refacut cetatea si a asezat aici o garnizoana militara. Cetatea Neamt si-a deschis portile numai in fata ostenilor lui Mihai Viteazul, care se proclama domn al Moldovei, realizand astfel prima unire a celor trei tari romanesti, in anul 1600.

In timpul domniei lui Vasile Lupu (1634-1653), cetatea a fost intarita si pentru a-i pacali pe turci acesta a infiintat in cetate o manastire, care apartinea de Manastirea Secu. Domnitorul a facut amenajari in cetate, cu scopul de a crea un refugiu sigur pentru familia si averile sale si cand Moldova a fost pradata de tatari, in 1650, Vasile Lupu cu familia sa si a altor boieri s-au refugiat la cetate.

Intre anii 1662 si 1672, sub domnia lui Dabija-Voda, in cetate a functionat o monetarie in care s-au batut monede de arama. Pana in anul 1673, cetatea a fost ocupata de o garnizoana polono-germana, pe care a alungat-o Dumitrascu Cantacuzino (1674-1675). Cetatea a fost lasata sa se deprecieze, din porunca turceasca, fara a fi insa distrusa.

Plaiesii din Cetatea Neamt comit un act de mare vitejie, in anul 1691, rezistand timp de patru zile asediului armatei polone conduse de regele Ioan Sobieski. Dintre cei 19 aparatori ai cetatii, in a cincea zi de asediu 10 erau morti, iar trei raniti. Plaiesii au ucis comandantul artileriei polone si 50 de luptatori. Acest episod din istoria cetatii i-a inspirat pe Costache Negruzzi, care a scris nuvela “Sobieski si romanii” si pe Vasile Alecsandri, pentru piesa “Cetatea Neamt”.

Mihail Racovita a facut incercari de consolidare a cetatii in 1716, dar aceasta nu a mai jucat rol de fortareata, caci in 1718 turcii i-au ordonat sa o darame. Cetatea a ramas in paragina, fiind distrusa de trecerea timpului si de catre localnici, care foloseau piatra din ziduri pentru constructii.

Departamentul Pricinilor Dinlauntrul Moldovei interzice, in anul 1834, luarea pietrei din cetate, iar in 1866 o declara monument istoric. intre 1939-1942 si 1953-1954, au fost efectuate sapaturi si cercetari arheologice, iar in perioada 1962-1970, cetatea a fost consolidata si restaurata partial, pentru a putea fi inclusa in circuitul turistic.

Lucrari de consolidare a zidurilor au fost efectuate si in anul 1992, in cadrul programului UNESCO, de restaurare si renovare a monumentelor istorice. Cetatea Neamtului a fost redata circuitului turistic national si international, la inceputul lunii august din 2009, dupa ce timp de doi ani a fost reabilitata cu fonduri europene in valoare de trei milioane de euro.

Despre cele 21 de camere ale fortificatiei se poate spune ca formeaza un veritabil muzeu. Cele mai atractive incinte sunt sala de sfat si judecata, sala armelor, inchisoarea si paraclisul, deschis zilnic pentru cei care vor sa se inchine si sa aprinda o lumanare. in luna iulie a fiecarui an la Cetatea Neamt se organizeaza un festival medieval, de genul celui de la Sighisoara.

10 Comments

  1. Our stay at Pension La Cetate was very comfortable and after we ate we went straight upwards to the citadel. Very exciting place!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *