Menu

Manastirea Neamt

In tezaurul de valori ale patrimoniului istoric si cultural-artistic national Manastirea Neamt ocupa un rol cu totul deosebit. intreaga sa existenta ii da o aura de legenda si atributele unei vetre de viata spirituala care se poate identifica in multe privinte cu insusi romanismul medieval.

In lipsa unor documente care ar fi putut asigura date istorice precise, marea majoritate a cercetatorilor pledeaza pentru existenta unei asezari monahale pe malul drept al Nemtisorului inca din secolul al XiV-lea. La 7 ianuarie 1407, cand Alexandru cel Bun si Mitropolitul iosif emit un important document de cancelarie, Manastirea Neamt constituia deja o puternica si cunoscuta vatra monahala din moment ce a fost pusa sub ascultarea egumenului Dometian, impreuna cu un alt important centru al spiritualitatii romanesti, Manastirea Bistrita.

Se pare ca in preajma unei vechi bisericute de lemn, Petru I Musat (1375-1391) a ridicat aici primul lacas de piatra cu hramul “inaltarea Domnului”, la finalizarea si la inzestrarea caruia au mai contribuit si ceilalti voievozi Musatini de la sfarsitul veacului al XiV-lea.

In zilele noastre, hramul “Inaltarea Domnului” este sarbatorit la 40 de zile de la Paste, iar “Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt” este sarbatorit in prima zi din din Postul Nasterii Domnului.

Catastrofalul cutremur din 1471 s-a soldat cu mari distrugeri in intregul complex, afectand si biserica mare. Trecerea anilor si unele evenimente din a doua jumatate a secolului al XV-lea au marcat puternic asezamantul. Dezastrul a fost desavarsit, dupa cat se pare, de ostile lui Mahomed al ii-lea, care, in vara anului 1476, neputand cuceri Cetatea Neamt, s-au razbunat asupra targului si a manastirilor din jur. Dupa 1480, vechea biserica de la Neamt se afla intr-un asemenea stadiu de degradare incat stefan cel Mare nu a mai considerat posibila restaurarea acesteia, preferand sa ridice aici un nou lacas de inchinaciune, ce s-a sfintit la 14 noiembrie 1497.

Relatiile duhovnicesti ale manastirii cuprind si zone mai indepartate ale ortodoxiei, strabatand pana in Bulgaria si Serbia, la Sfantul Munte si la Constantinopol sau pana la Kiev si Moscova. La Neamt au trait si s-au format reprezentanti de seama ai bisericii romanesti, cu o insemnata contributie in organizarea, consolidarea si afirmarea ortodoxiei in aceasta parte a Europei, dar si in pastrarea fiintei noastre nationale.

Dintre obiectele cu valoare istorica si artistica, din colectia manastirii, cele mai importante sunt icoana Maicii Domnului primita in dar de Domnitorul Alexandru cel Bun de la imparatul bizantin ioan al Viii-lea Paleologul, Catapeteasma care a apartinut paraclisului din Cetatea Neamt, cateva icoane din veacurile XVii-XViii, alte icoane executate de Nicolae Grigorescu, un vas pentru aghiazma din 1775, un Panaghiar din 1750, o Nebedernita din anul 1665, un Epitrahil din veacul al XViii-lea, un Omofor care a apartinut Episcopului Pahomie al Romanului (1706-1714), o presa tipografica din veacul al XViii-lea, doua prese tipografice din metal din veacul al XiX-lea, numeroase Xilogravuri si diferite piese tipografice.

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *