Menu

Manastirea Secu

Manastirea Secu este o vatra monahala a carei vechime se ridica la aproape 500 de ani. in jurul anului 1500, pe domeniul feudal deinut de CetateaNeamt , pe valea Paraului Secu, se aseaza un grup de sihastri care vor intemeia mai apoi, in anul 1530, sub conducerea ieroschimonahului Zosima, calugar de la Manastirea Neamt, schitul cu acelasi nume: Schitul lui Zosima.

Domnitorul Petru Rares (1527-1546) a cladit biserica Schitului Zosima pe locul actualei biserici a cimitirului manastirii. Schitul a fost ingradit cu zid de piatra in anul 1550 de catre Doamna Elena, sotia voievodului, si de fiii sai.

Din acest zid se mai pastreaza astazi o mica parte: la intrarea in manastire, in dreptul actualei biserici a cimitirului, unde, in urma cu cinci secole, fusese poarta de intrare in schit si clopotnita acestuia.

Tot Petru Rares a intarit stapanirea asupra pamanturilor care apartineau mosiei Cetatii Neamt, daruindu-le calugarilor de pe valea Paraului Secu. in vremea voievozilor Alexandru Lapusneanu (1552-1561;1564-1568), Petru Schiopu (1574-1579;1581-1591) si Aron Tiranul (1591-1595), Schitul lui Zosima mai primeste cateva danii spre folosinta si intretinerea calugarilor.

In secolul al XVii-lea, Nestor Ureche, vornicul tarii de Jos, tatal cunoscutului cronicar Grigore Ureche, impreuna cu sotia sa Mitrofana, ctitoresc manastirea de piatra, in forma de cetate dreptunghiulara, cu biserica mare in mijlocul zidurilor, careia i-au fixat hramul „Taierea capului Sfantului ioan Botezatorul”.

Nestor Ureche ajunsese in randurile celor dintai boieri ai Moldovei sub domnia lui ieremia Movila, prin bogatia casei sale, catre care se indreptau veniturile a peste 70 de sate, dar si prin istetimea mintii. El avea demnitatea de Mare Vornic, fiind judecator principal al tarii si „mai-marele Curtii Domnesti”.

Marele boier a inzestrat aceasta ctitorie cu odoare, carti si mosii, asa cum erau inzestrate toate manastirile domnesti in vremea voievodului ieremia Movila. Pe atunci, in scaunul Mitropoliei Moldovei era Gheorghe Movila, fratele voievodului, egumen la Manastirea Secu fiind ieroschimonahul Dosoftei.

11 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *