Menu

Rezervatia de zimbri si fauna carpatina Dragos Voda

Rezervatia de zimbri si fauna carpatina “Dragos Voda” este una dintre cele patru rezervatii de zimbri de la noi din tara. Aceasta este considerata ca fiind una dintre cele mai mari rezervatii de zimbri din Europa. Situata in nordul judetului, pe raza comunei Vanatori-Neamt, in apropierea drumului national DN15 si a Manastirii Neamtului, rezervatia reprezinta unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale judetului Neamt.

Rezervatia “Dragos-Voda” a luat fiinta in anul 1968, se intinde pe aproape 11 hectare si jumatate si face parte dintre cele patru arii protejate ale Parcului Natural Vanatori-Neamt.

In afara de zimbri, in cadrul rezervatiei se mai pot intalni cerbi carpatini, cerbi lopatari, capriori, vulpi, bursuci, iepuri, ursi, lupi si diverse specii de pasari. intr-un spatiu imprejmuit, care se intinde pe o suprafata de circa patru hectare, se gasesc doar sase exemplare de zimbri, doi masculi si patru femele care stau aici ca sa fie vazuti de turisti.Restul de pana la 28 de exemplare se afla in parcul de aclimatizare care se intinde pe o 180 de hectare de teren. in viitor vor fi aduse inca patru exemplare de zimbri din Suedia, mai exact, inca patru femele.

Conform cronicii Ocolului Silvic Targu-Neamt primele trei exemplare de zimbri, originare din Polonia, au fost aduse in anul 1970 si au fost numite Rarau, Roxana si Raluca. Peste patru ani aici sunt fatate primele doua exemplare de zimbru din cadrul rezervatiei: femela Rosina si mascul Roco.Tot in 1974 rezervatia este folosita ca si platou de filmare pentru cateva secvente de vanatoare necesare filmelor “Fratii Jderi” si “stefan cel Mare – Vaslui 1475”. in august 1975 moare femela Roxana, ca urmare a efortului la care a fost supusa cu ocazia filmarii secventelor de goana, cumulate cu o boala mai veche plus efortul readucerii in tarcuri.

In noiembrie 1977, au fost adusi din spatiul fostei URSS cinci zimbri caucazieni, botezati Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia si Mexicana. in scopul mentinerii diversitatii genetice, dupa anul 1977, s-au facut mai multe schimburi intre exemplarele de zimbri din rezervatiile romanesti. Rezervatia “Dragos Voda” mai primeste un mascul, in anul 1978, dupa desfiintarea rezervatiei de la Poiana Brasov, astfel incat efectivul de zimbri se ridica la 10 exemplare.

Tot acum se aduc in rezervatie doi mufloni, un cerb lopatar si fazani de decor din speciile aurie, argintie si comuna. Zimbrii botezati Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia si Robu au fost transferati, in anul 1982, la Rezervatia de Zimbri Bucsani-Neagra.

In Rezervatia “Dragos Voda”, au mai ramas zimbrul Rarau si zimbroaica Ravena, dar in anul 1998 au fost adusi inapoi de la Rezervatia de Zimbri Bucsani-Neagra trei zimbri: Rodion, Rochita si Rodia.

Tot in cadrul rezervatiei “Dragos Voda” se afla trei iazuri: Zimbrilor, Cerbilor si Capriorilor, bogate in fauna piscicola si loc de popas pentru unele specii de pasari iubitoare de apa, oaspeti trecatori de toamna si iarna. Din 2002, rezervatia beneficiaza de un program de modernizare si imbunatatire a spatiilor destinate largirii si imbunatatirii spatiilor de cazare cat mai aproape de mediul lor natural, in cadru proiectului “Managementul Conservarii Biodiversitatii”.

In mai 2005, Rezervatia “Dragos Voda” de la Vanatori a cumparat de la Gradina Zoologica din Berna, Elvetia, patru zimbri: trei masculi si o femela . Acum, aici se gasesc patru zimbri, dintre care doua femele, un mascul si un vitica, care traiesc intr-un tarc de aproximativ 4 hectare.

10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *