Istoria Manastirii Agapia este strans legata de istoria Schitului Agapia Veche sau Agapia din deal. Denumirea de Agapia provine de la sihastrul Agapie care s-a nevoit in poiana unde se afla astazi Manastirea Agapia Veche. Deoarece manastirea din deal era greu accesibila, dupa anul 1600 unii calugari s-au stabilit aici si au construit o biserica din lemn.
Ctitorul Manastirii Agapia din Vale sau Agapia Noua este hatmanul Gavriil Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu (1634-1653). El a construit Biserica cu hramul “Sf. Voievozi Mihail si Gavriil” in perioada 1641-1643, dupa planurile arhitectului Enache Ctisi de la Constantinopol. Lacasul de cult a fost sfintit in anul 1646 de mitropolitul Varlaam Motoc al Moldovei, inconjurat de un mare sobor de preoti si calugari, in prezenta domnitorului Vasile Lupu.
Manastirea Agapia este formata dintr-o incinta alcatuita din cladiri pe doua nivele, avand un cerdac larg, care se desfasoara de jur-imprejurul bisericii. Pe latura de est se afla un turn clopotnita cu doua etaje, avand la primul etaj o prispa continua cu arcade elegante si coloane de lemn dispuse in linie. Principalul element al complexului este biserica ce are plan triconc, edificiu construit pe temelie de piatra bruta, cu ziduri de o grosime impresionanta.
in interior a fost eliminat zidul de o mare grosime care separa pridvorul initial de pronaos, el fiind inlocuit cu trei arce care se sprijina pe doua randuri de coloane dorice masive. Pe latura sudica a incintei se afla Paraclisul “Nasterea Maicii Domnului”. in paraclis se afla vechea catapeteasma cu picturi din secolul al XViii-lea a Paraclisului “Sf. Gheorghe” de la Manastirea Bisericani.
Intre anii 1858-1860, Nicolae Grigorescu a pictat interiorul bisericii intr-un stil laicizant realist, inspirat din compozitiile pictorilor Renasterii ca Tizian, Rafael Sanzio, Rembrandt, Bartolomé Murillo, Leonardo da Vinci si altii. Picturile lui Grigorescu se caracterizeaza prin interpretarea realista a chipurilor de sfinti si prin coloritul luminos.
Pentru figurile sfintilor, artistul s-a inspirat din chipurile oamenilor din satele vecine, din cele ale calugaritelor de la manastire sau ale vizitatorilor. istoricii de arta presupun ca pictura murala “Proorocul Daniil” ar fi de fapt un autoportret al pictorului.
Pe langa Manastirea Agapia functioneaza singurul seminar de fete din zona Moldobei, Seminarul Teologic Monahal “Sfanta Cuvioasa Parascheva”, infiintat in vremea patriarhului Justinian Marina.
in afara incintei se afla peste 100 de case calugaresti construite in stilul caselor de la munte, precum si doua biserici de lemn: Biserica Adormirea Maicii Domnului, in partea de sud si Biserica Sf. ioan Bogoslovul, in cimitirul aflat in partea de nord.
Ansamblul Manastirii Agapia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Neamt inca din anul 2004. “Casa scriitorului Alexandru Vlahuta” este de fapt o chilie in care locuia acesta cand venea in vizita la manastire si care a fost transformata in 1966 in muzeu memorial.
Thanks for the terrific article
The monasteries in this area impressed me a lot. I will like to revisit.
Like!! Really appreciate you sharing this blog post.Really thank you! Keep writing.
Great stuff, thanks
Interesting
interesant