Menu

Casa memoriala Ion Creanga din Humulesti

Trecand podul peste “Ozana cea limpede si frumos curgatoare”, ajungem la Humulesti, localitate cunoscuta din “Amintiri din copilarie” a lui Ion Creanga, astazi cartier al orasului Targu Neamt. Pe strada Ion Creanga nr. 8, Casa memoriala “Ion Creanga” pastreaza vie amintirea scriitorului.

Marele povestitor a scris despre satul Humulesti, in care s-a nascut, ca este un “sat mare si vesel, impartit in trei parti, care se tin toate de una: Vatra Satului, Delenii si Bejenii …; sat vechiu razasesc, intemeiat in toata puterea cuvantului: cu gospodari tot unul si unul, cu flacai voinici si fete mandre …” Casele din Humulesti sunt si acum mari si frumoase, iar in centru, la intersectia drumurilor, se afla biserica si scoala, in fata careia este statuia lui “Ion Creanga”.

Construita in anul 1830 de bunicul dinspre tata al marelui povestitor, Petrea Ciubotariul, casa a fost primita de fiul sau stefan in 1835, cand s-a casatorit cu Smaranda Creanga, din Pipirig. Constructia a fost restaurata in 1937 prin grija istoricului Nicolae Iorga. in 1944 Sofia Grigoriu, nascuta Creanga, doneaza casa Asociatiei invatatorilor din Romania.

Casa copilariei lui Ion Creanga a ramas mostenire din generatie in generatie si a fost locuita pana in anul 1959 cand a fost declarata muzeu printr-un decret de patrimoniu national. Abia mai tarziu, in 1965, Zahei Grigoriu, unul dintre urmasii povestitorului, a cedat-o cu scopul amenajarii muzeului. Devenita unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale, aceasta reprezinta, dincolo de semnificatia sa istorico-literara si sentimentala, un produs cert al arhitecturii populare specifice perioadei si ariei etno-culturale in care se incadreaza.

Sub acoperisul larg de sindrila, peretii din barne groase peste care s-a asternut un strat de lutuiala, delimiteaza o singura incapere cu ferestre inguste si o tinda unde abia puteai sa te invarti. Intrarea scunda este adapostita de ploile repezi printr-o prispa lata de cateva palme, iar in spatele casei un acoperamant de scanduri cu panta repede protejeaza mai multe obiecte gospodaresti si unelte agricole cu certa valoare etnografica.

Exponatele prezentate sunt caracterizate de simplitatea, bunul-simt si modestia proprie taranului moldovean, generand un puternic sentiment de piosenie, nu numai pentru ceea ce reprezinta ele fata de amintirea lui Ion Creanga, ci pentru ca ele sunt marturii autentice ale traditiei populare a locuitorilor din aceasta parte a tarii.

In prezent, amenajata ca muzeu, casa adaposteste obiecte care au apartinut odinioara familiei Creanga, cum ar fi laita, de jur-imprejurul camerei, acoperita cu laicere, culmea cu cateva straie, opaitul, furca si roata de depanat, vartelnita, masa la care a invatat Ionica, buchiile cartii si ceaslovul amintit in memoriile sale.

10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *